Het klimaat van Tsjechië

Tsjechië heeft een gematigd landklimaat, met warme zomers en koude winters. De gemiddelde temperaturen variëren sterk tussen de seizoenen, met temperaturen tussen de -2 en -7 graden Celsius in de winter en tussen de 20 en 25 graden Celsius in de zomer. De wintermaanden in Tsjechië kunnen behoorlijk koud zijn, met gemiddelde minimumtemperaturen die soms dalen tot onder het vriespunt. De zomermaanden zijn meestal warm en zonnig, met temperaturen die soms kunnen oplopen tot boven de 30 graden Celsius.

De neerslag in Tsjechië is vrij gelijkmatig verdeeld over het jaar, met gemiddelde hoeveelheden neerslag van ongeveer 700 mm per jaar. De meeste neerslag valt in de vorm van regen, hoewel er ook sneeuw kan vallen in de winter. De neerslagpatronen in Tsjechië kunnen echter sterk variëren tussen de verschillende regio’s van het land. Zo kan het oosten van Tsjechië bijvoorbeeld droger zijn dan het westen van het land.

Het klimaat van Tsjechië wordt mede beïnvloed door de ligging van het land in Midden-Europa. Het land ligt aan de voet van de Karpaten, wat betekent dat het gevoelig is voor invloeden vanuit het oosten, zoals koude luchtmassa’s uit Rusland en Siberië. Aan de andere kant kan het land ook worden beïnvloed door warme luchtmassa’s uit Afrika en Spanje.

Als je van plan bent om naar Tsjechië te reizen, is het verstandig om rekening te houden met deze klimatologische omstandigheden en gepaste kleding mee te nemen voor de verschillende seizoenen. Het is bijvoorbeeld handig om warme kleding mee te nemen in de winter, terwijl luchtige en ademende kleding meer geschikt is voor de warme zomermaanden.