Het Mattoni waterpad

Wist je dat er een Mattoni waterpad bestaat?


Eerst even de geschiedenis van het merk Mattoni begon in 1864 toen Heinrich Mattoni (1830-1910) de productie van mineraalwater overnam in het kleine kuuroord Kyselka bij Karlovy Vary in West-Bohemen. Mattoni breidde de activiteiten uit door een moderne bottelarij te bouwen en een distributie-infrastructuur op te zetten om zijn product te leveren aan spa-gasten in Kyselka en in heel Bohemen. In de jaren 1880 was het merk Mattoni een van de bekendste in Europa. In 1910 werden 10 miljoen flessen geëxporteerd naar andere landen. (wikipedia)

Op dit moment is het merk Mattoni eigendom van Carlsbad Mineral Water (Tsjech: Karlovarské Minerální Vody), de grootste producent van mineraal- en bronwater in Tsjechië. Het Mattoni-water wordt geleverd in natuurlijke (sprankelend, niet-sprankelend en zacht vonkend) en gearomatiseerde variëteiten.


Het mattoni waterpad kun je vinden bij Kyselka
In de regio Karlovy Vary. Als je daar wandelt ga dan ook naar het park van de voormalige Kyselka-spa, hier vind je een kunstmatige waterval.
Het water stroomt onder de weg door naar de Ohře.

Bij de villa die je ziet heeft Jindřich Mattoni aan het begin van de 19e eeuw deze bron gebouwd.
De drinkfontein en deels ook de Mattoni-waterval zorgen voor de nabijgelegen Otto-bron.

Het is al tientallen jaren de belangrijkste bron van het wereldberoemde mineraalwater. Je kunt het lokale mineraalwater proeven net onder de Mattoni-waterval bij een vrij toegankelijke vijver.


En als er toch bent loop dan ook even naar de toren om het prachtige landschap te bewonderen en in het centrum kun je ook nog het museum bezoek en de adelaar aldaar bekijken

Het adres en gps :
Mattoniho vodopád
Kyselka
362 72 Kyselka
GPS:
50,258576 12,999280