De rotsachtige vallei van de rivier de Vltava

De diepe rotsachtige vallei van de rivier de Vltava( Moldau) met zijn rijke geschiedenis is nog steeds een bestemming voor wandelaars die verlangen naar een beetje romantiek in de buurt van de hoofdstad Praag. Al in 1889 werd hier het eerste toeristenpad aangelegd, dat de Štěchovice en Svatojánské prúdy-stromen met een rood merkteken verbond. Dit jaar wordt de route 130 jaar lang gevierd.De beken van Stechovice Svatojanske zijn zeker een van de mooiste delen van de Moldau en zijn populair bij zowel gewone bezoekers als tremps die Ztracenka hebben opgericht, een van de oudste nederzettingen. Deze plaats gaat ook door het natuurpad “Svatojánské proudy” met de educatieve elementen, 8,5 km lang. Van Štěchovice naar Svatojánských Streams, het oudste bewegwijzerde pad dat hier op 11 mei 1889 werd gehouden, werd ook dit jaar gehouden. Dit jaar viert het parcours 130 jaar en de attente wandelaar vindt ook replica’s van de originele tekens uit 1890.

Het was een plek zo mooi dat mensen uit Praag hier kwamen voor uitstapjes, maar tegelijkertijd zo gevaarlijk dat alle vlotten er respect voor hadden. De aanleg van het Štěchovice-stuwmeer in de jaren 40 zorgde echter voor de overstroming van de kloof en alleen de overgrootvaders en oude foto’s herinneren zich de dramatische stroom van de rivier. Er is echter een prachtige vallei begroeid met eiken-haagbeukbossen met scree-velden en uitstekende kliffen, waaronder de stroom van de Vltava als een slang . Het bovengenoemde natuurpad is aan de linkerkant.

Verschillende interactieve elementen zijn onderweg voor kinderen en rustplekken zijn er onderweg om zere voeten even rust te gunnen.Bovendien bevatten de educatieve borden QR-codes je kunt de smartphone gebruiken om deze codes op te nemen en naar tramp songs te luisteren of uitgebreide fotogalerijen te bekijken. Het parcours van 8,5 km is het hele jaar geopend, maar is absoluut niet geschikt voor fietsers en kinderwagens. Je moet ook hier heel voorzichtig zijn in slechte weersomstandigheden, vooral bij regen.