De Tsjechische taal een moeilijke taal om te leren.

De taal die wordt gesproken in Tsjechië, de basiswoordenschat en een aantal dingen die je nog niet wist over deze taal.
De officiële taal van de Tsjechische Republiek is Tsjechisch. Het wordt gesproken door ca. 10,6 miljoen mensen. Tsjechisch valt binnen de West-Slavische taalgroep en is daarom vergelijkbaar met Pools, evenals Russisch en Kroatisch. Een interessant fenomeen is de grote gelijkenis met Slowaaks. En wist je dat de beroemde schrijver Franz Kafka Tsjechisch sprak? Of dat Tsjechisch een van de meest gecompliceerde talen ter wereld is?
Hoewel de meerderheid van de Tsjechische bevolking (96%) Tsjechisch spreekt, kun je ook Slowaaks, Russisch, Pools, Oekraïens of Vietnamees horen, omdat dit de talen zijn van de grootste nationale minderheden in de Tsjechische Republiek.


Tsjechische taal
De Tsjechische taal

Toeristen zullen zich meestal verstaanbaar maken in het Engels en vrij vaak ook in het Duits of Russisch.

Doven wordt geadviseerd om, indien mogelijk, Italiaanse of Oostenrijkse gebarentaal te gebruiken, omdat deze het dichtst bij de Tsjechische gebarentaal liggen.

Hoewel Tsjechisch geen veel voorkomende taal is, gebruikt de hele wereld één woord dat ervan afkomstig is … en dit woord is een robot! Voor het eerst gebruikt in de roman ‘R. U. R. “van de Tsjechische schrijver Karel Capek, het is gemaakt door zijn broer Josef Capek.

De Tsjechische taal is een van de meest gecompliceerde talen ter wereld, geclassificeerd door wetenschappers uit de VS Defensie Taleninstituut. Evenzo als Fins, Russisch, Bengaals en Thais.

Franz Kafka, een Duitstalige romanschrijver, sprak vloeiend Tsjechisch omdat hij in Praag woonde. Tsjechisch is ook de moedertaal van de beroemde schrijver Milan Kundera, die in Frankrijk woont. Een van zijn bekende romans is The Unbearable Lightness of Being.

Hoe spreek je het uit?

Weet je wat een verhoogde alveolaire trilling is? Het is de naam van het “ř” -geluid, dat heel specifiek is voor het Tsjechisch, omdat andere talen geen soortgelijke geluiden hebben. Buitenlanders vinden het erg moeilijk om “ř” te zeggen en zonder goede training is het bijna onmogelijk. Als u het wilt proberen, purgeer uw lippen lichtjes, houd de tanden bij elkaar, plaats het puntje van uw tong op het dak van uw mond en tril het. Het geluid waarnaar u op zoek bent, is zoiets als hinniken of een opstartende motor.

De Tsjechische Taal wordt bijna uitsluitend in de Tsjechische Republiek gesproken. Het is mogelijk om kleine Tsjechisch sprekende enclaves tegen te komen in Roemenië, Oekraïne, de Verenigde Staten, Canada en Australië.

Tsjechen kunnen woorden zeggen die helemaal geen klinkers bevatten. En verrassend genoeg gebruiken ze ze vaak. “prst” betekent bijvoorbeeld “vinger”, čtvrt is “kwart” en krk betekent “nek”.

Er is een speciale relatie tussen Tsjechische en Slowaakse talen, door wetenschappers aangeduid als passieve tweetaligheid. Simpel gezegd, het betekent dat Tsjechen Slowaaks begrijpen zonder veel moeite of studie en omgekeerd Slowaken begrijpen Tsjechisch.

De geschiedenis van de Tsjechische taal:

Desalniettemin werd de Tsjechische taal door de geschiedenis heen sterk beïnvloed door het Duits, zoals bijvoorbeeld te zien is in de woordvoorraad en geografische namen. Interessant is dat steden in de buurt van de Duitse grens vaak niet alleen Tsjechische, maar ook een Duitse naam hebben. Dit is het geval van het kuuroord Karlovy Vary bekend als Karlsbad of Liberec in het Duits Reichenberg genoemd.

Hoewel Tsjechië een relatief klein land is, zijn er verschillende, aanzienlijk verschillende dialecten. Dus je kunt vrij gemakkelijk getuige zijn van een situatie waarin twee verwarde Tsjechen niet zullen begrijpen wat mensen in Olomouc tegen hen zeggen.

Een typisch kenmerk van de Tsjechische taal is het gebruik van diakritische tekens – kleine haken (carons) en acute accenten (streepjes) geschreven boven de letters. Deze symbolen geven de uitspraak aan en vereenvoudigen de spelling. Ze werden niet altijd in de Tsjechische taal gebruikt; hun begin is verbonden met de hervorming van de late 14e en vroege 15e eeuw. De belangrijkste pleitbezorger van het diakritische concept was meester Jan Hus, die werd verbrand op de ring in Konstanz vanwege zijn kritiek op de kerk. Oude stadsplein in Praag.

Oke een paar basiswoorden uit de Tsjechische taal die je eigenlijk wel moet kunnen als je naar Tsjechie op vakantie gaat

Hallo = Ahoj [aɦɔj]

Goede dag = Dobrý den [dɔbriː dɛn]

Tot ziens = Na shledanou [na sɦlɛdanɔʊ̯]

Bedankt = Děkuji [Djɛkʊjɪ]

Helemaal niet = Není za co [Nɛɲiː za tsɔ]

Bier = Pivo [Pɪvɔ]

Nog eentje = Ještě jedno [Jɛʃcɛ jɛdnɔ]